هشت نوع عشقعشق از نظر استرنبرگ شامل سه بعد شوریدگی، صمیمیت و تعهد است. هر یک از این ابعاد سه ضلع یک مثلث را تشکیل میدهند و «مثلث عشق» استرنبرگ را میسازند. از نظر استرنبرگ سه بعد عشق، به ندرت در فردی به طور مساوی جمع میشود و با توجه به میزان وجود هر یک از این ابعاد روابط عاشقانه متفاوت است. از دیدگاه جامعهشناسی نیز در بسیاری از روابط، ما شاهد تبلور یک و یا دو ویژگی از ویژگیهای مطرح شده، بهطور مجزا هستیم که متاسفانه به خطا عشق گفته شدهاند.

صمیمیتصمیمت به احساس های نزدیک، ارتباط های صمیمانه و ضمانت شده در روابط عاشقانه اشاره می کند. همچنین قلمرویی از هیجانات که سبب بالا رفتن احساسات می شود را در بر می گیرد، که در واقع تجربه ای از گرما و شور و اشتیاق را در روابط عاشقانه میسر می سازد. استرنبرگ و گرجک با تحقیق و بررسی در نتایج محققین دیگر نظیر رابین، 10 خوشۀ صمیمیت را به عنوان نتیجه مشخص نمودند که عبارتند از: 1- میل به افزایش رفاه معشوق 2- تجربۀ خوشحالی در کنار معشوق 3- احترام بالا برای معشوق 4- توانایی حساب کردن برمعشوق هنگام نیازمندی ها 5- فهم متقابل طرفین در رابطه 6- به اشتراک گذاری خود و مایملک دارایی طرفین عشق 7- کسب حمایت احساسی از معشوق 8- دادن حمایت احساسی و هیجانی به معشوق 9- ارتباطات صمیمانۀ طرفین 10- ارج نهادن به یکدیگر در طول زندگی؛( Sternberg،1997)
شوریدگی
هوس یا شور و اشتیاق سائقی است که انسان را به سوی عشق، جذابیت های بدنی، مقصد جنسی و وابستگی ها، به سوی پدیده های عاشقانه در روابط هدایت می کند. مولفه های هوس شامل قلمرویی از منابع انگیزشی و دیگر شکل های انگیختگی است که فرد را به سوی تجربۀ هوس و شور و اشتیاق در روابط عاشقانه هدایت می کند. در یک رابطۀ عاشقانه نیاز های جنسی ممکن است به خوبی تجربه شود. هر چند، دیگر نیازها مانند عزت نفس، یاری کردن، مهرورزی، وابستگی، سلطه گری،سلطه پذیری، خود شکوفایی ممکن است به تجربۀ هوس کمک کنند. ( Sternberg،1997)
تعهد
تعهد در کوتاه مدت، تصمیمی است که فرد کسی را در میان دیگران دوست دارد و در طولانی مدت، تعهد برای نگهداری عشق است. این دو جنبه از تعهد لزوماً با یکدیگر همراه نیستند، در یکی، فرد می تواند تصمیم بگیرد که به کسی بدون داشتن تعهد عشق بورزد، اما در رابطۀ طولانی مدت فرد می تواند به یک رابطه متعهد باشد، بدون ابراز اینکه یکی از طرفین شخص دیگری را دوست دارد.
سه مولفۀ عشق در ارتباط متقابل با یکدیگر نیز هستند، برای مثال، ممکن است صمیمیت بیشتر به سوی هوس بیشتر و یا تعهد هدایت می شود. اگر تعهد برتر از همه باشد، ممکن است به سوی صمیمیت بیشتر و یا( به احتمال کمتر) هوس زیادتر هدایت شود. با این وجود که این 3 مولفه با یکدیگر در تعامل هستند، از یکدیگر مجزا خواهند بود. اگرچه که هر 3 مولفه، قسمت های مهمی در روابط عاشقانه هستند، اما اهمیت آنها در هر رابطه ای با رابطۀ دیگر متفاوت خواهد بود. ( Sternberg،1997)
از ترکیب ابعاد عشق ما شاهد ۸ نوع حالت یا نوع عشق هستیم که عبارتند از:
فقدان عشق: زمانی است که ابعاد سه گانهی عشق در روابط افراد بسیار کمرنگ است یا اصلا وجود ندارد. مثل بسیاری از روابط رسمی که افراد مرتبط با همدیگر دارند.
مهر و علاقه: به نوعی رابطه اجتماعی قلمداد میشود که طرفین نسبت به یکدیگر احساس صمیمیت میکنند. بدون آنکه در این رابطه تعهد و شور و هیجان دخیل باشد. در واقع کشش و تمایلی است که به سبب شباهت رفتاری میان دو نفر ایجاد شده است، مانند علاقه دو همکار به یکدیگر.
دلباختگی: تنها ظهور بیشائبهی احساس و هیجان نسبت به دیگری است، مانند ابراز تمایل به دیگری در سنین التهابات جنسی و جسمی. در این نوع عشق بعد شوریدگی بر روابط افراد حاکم است و احساسات جنسی و اشتیاق شدید به شریک و یار را درگیر میکند.
عشق تهی: در واقع نوعی رابطهی اجتماعی است که از ویژگی تعهد و وفاداری بهره مند است، بدون آنکه درگیری احساسی و عاقلانه ای میان طرفین وجود داشته باشد. مثل تعصب نسبت به دوست. در این نوع عشق، انسانها دارای رابطهی عاطفی طولانی متقابل هستند و یا آنقدر با هم مانده¬اند که بهم عادت کردهاند و یا به علت ترس از بی پناهی و بی کسی به وجود میآید.
عشق آرمانی: از شور و هیجان و صمیمیت بهره مند است ولی تعهد واحساس متقابل در آن دیده نمیشود. در این رابطه، طرفین احساس یکدیگر را به تلاطم میکشند و از شباهت رفتار و کردار یکدیگر به صمیمیت میرسند، اما چون تعهد و وفاداری حضور ندارد برای رشد و بالندگی یکدیگر عهد و پیمانی ندارند. خودافشایی بسیار بالاست و طرفین به دلیل این خود افشایی و بیان عقاید خود ترس از طرد شدن ندارند. با این حال به دلیل فقدان تعهد امکان تداوم این عشق اندک است.عشق رفاقتی: دراین رابطه صمیمیت و تعهد موج میزند اما فقدان آمیزش تعهد و صمیمیت با هیجانات و عواطف، این نوع رابطه را در دراز مدت دچار خستگی می نماید. این نوع عشق همراه با مقدار زیادی صمیمیت است و روابط جنسی در آن نیست یا خیلی کمرنگ است. بیشتر عشق های آرمانی اگر به درازا بکشند به این نوع عشق تبدیل میشوند، مثل عشقی که بین زوج هایی که فرزند دارند مشاهده میگردد.
عشق ابلهانه: ترکیبی از شوریدگی و تعهد است. تایید عقل و اگاهی را نادیده میگیرد و فقط از شورو هیجان و تعهد شکل میگیرد. این تمایل همان رفتاری است که فردی خویش را برای دیگری به آب و آتش می زند، ولی هیچگاه نیندیشیده است که به چه دلیل و بر اساس چه عقل و تدبیری چنین میکند؟ این حالت گردبادی از هیجانات است که زود فروکش میکند. استرنبرگ می گوید: در این حالت افراد در نگاه اول عاشق هم میشوند و خیلی زود و بدون اینکه یکدیگر را بشناسند تعهد میکنند که یک رابطهی طولانی داشته باشند.
عشق کامل: نوعی رابطه اجتماعی است که به طور همزمان سه ویژگی صمیمیت، شور و تعهد حضور داشته باشد. فرایندی دو سویه است که طرفین در جهت رشد و بالندگی یکدیگر حاضر به هر گونه گذشت هستند. در اینجا، تعهد چون بیرقی آتشین نمایان می شود و از هرز رفتن هر یک از طرفین، جلوگیری مینماید. تعهد و مسئولیت امکان ارتکاب به خطا و اشتباه را از طرفین میگیرد و تلف شدن توانمندی های آن ها را هشدار میدهد و وظیفهی انسان سازی هریک را یادآوری می کند .
پنجشنبه 7 فروردینماه سال 1393 ساعت 01:10 ب.ظ
سلام
عالی بود.
مرسی
سلام
خییییییلی مطالب کامل و درعین حال خلاصه و مفید بود اگر تو زندگیم به مشکلی برخوردم حتماً از شما مشورت میگیرم
ممنون به خاطر اینکه دعوتم کردید بازم بهتون سر میزنم...
مرسی از نظرتون..
خوشحال میشم به شما خدمت کنم..
مطالبتون قشنگ بود ممنونم بهم سر بزنید....
مرسی حتماً
سلام وب خوبی داری .....ممنون ک ب ما سر زدی....فقط این وسیله ای که گذاشته بودی بیام وسط راه خراب شد پیاده اومدم ها!!!!!!!!!!!!!!!1
مرسی
سلام، مطالب وبلاگتون خیلی مفید و جالبه، حتما همشو می خونم
لطف می کنید...
سلام
عالی بود عالیییییییییییییییییییییییییییییییی
ممنونم که بهم سرزدید.
یاعلی
مرسسسسسسسی از شما